Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om SWEMARC

Swedish Mariculture Research Center (SWEMARC) är ett av sex av Göteborgs universitets nya starka forskningscentrum med utgångspunkt i viktiga och aktuella samhällsfrågor. Satsningen är på sammanlagt 300 miljoner kronor, varav nästan 50 miljoner kronor går till SWEMARC, och bygger på att stark tvärvetenskaplig forskning behövs för att lösa samtidens globala samhällsutmaningar.

År 2050 förväntas världens befolkning överskrida 9½ miljarder människor. Att producera näringsriktig mat till alla – på ett miljövänligt sätt - är en våra största utmaningar.

Jordens yta är ca. 29 % land och 71% vatten, varav det mesta är hav. Idag producerar vi det mesta av vår mat på land och endast några få % av matproduktionen kommer ifrån vatten, i form av fisk och skaldjur. Havet är alltså en stor outnyttjad resurs med enorm potential för en ökning av matproduktionen. Fisk och skaldjur är också mycket näringsriktig mat, rik på omega-3 fetter, vitaminer och spårämnen. Att öka konsumtionen av ”sjömat” skulle innebära en stor folkhälsonytta. Det kommersiella fisket är redan hårt utnyttjat, därför är vattenbruket enda lösningen för att hållbart möta en ökad efterfråga på fisk och skaldjur.

SWEMARC målsättning är att genom tvärvetenskaplig och samhällsengagerande forskning öka odlingen av mat från havet på ett miljösmart sätt.

Fisk och skaldjur är ”bäst-i-klassen” på att omvandla foder till mat, vilket gör vattenbruket i sig mer hållbart än annan köttproduktion. Vattenbruket, som all köttproduktion medför dock näringsutsläpp som SWEMARC vill minimera genom att utveckla nya, innovativa odlingstekniker. Recirkulerande system på land, fler-artsodling i havet där näringsämnen kan återanvändas, är några exempel som SWEMARC skall vidareutveckla. Att tillverka foder för fisk och kräftdjur som inte är beroende av vildfångad fisk är en annan viktig fråga. SWEMARC skall studera hur vi kan skapa cirkulära kretslopp, där råvaror från alger, musslor och bottenlevande djur kan användas i fiskfoder. Nya vattenbruksarter från olika djurgrupper och utveckling av attraktiva spännande och näringsriktiga produkter från dessa organismer är också ett fokusområde för SWEMARC.

För att utveckla ett hållbart marint vattenbruk kan vi inte bara studera biologisk och teknisk utveckling, utan även ekonomi, juridik och samhällsansvar. Det är viktigt att öka allmänhetens förståelse för hållbart vattenbruk och hälsoeffekter av att äta ”sjömat”. Inom SWEMARC har vi därför samlat ledande forskargrupper inom samhälls-ekonomi, juridik, oceanografi, biologi och design.

Ladda hem SWEMARCs broschyr.

linjeodling

Kontakta oss

SWEMARC communication team
info@swemarc.gu.se
Tel: 031-7869533

SWEMARC
Institutionen för biologi och miljövetenskap
Göteborgs universitet
Box 463
405 30 Göteborg

Sidansvarig: Maria Holmkvist|Sidan uppdaterades: 2020-03-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?