Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vattenbrukscentrum Väst blir en del av SWEMARC

Från den 1 april 2016 ingår Vattenbrukscentrum Väst (VBCV) i SWEMARC: Swedish Mariculture Research Center.

SWEMARC är ett av sex av Göteborgs universitets nya starka forskningscentrum med utgångspunkt i viktiga och aktuella samhällsfrågor. Satsningen är på sammanlagt 300 miljoner kronor, varav nästan 50 miljoner kronor går till SWEMARC, och bygger på att stark tvärvetenskaplig forskning behövs för att lösa samtidens globala samhällsutmaningar.

År 2050 förväntas världens befolkning överskrida 9½ miljarder människor. Att producera näringsriktig mat till alla människor – på ett miljövänligt sätt - är en våra största utmaningar.

Jordens yta är cirka 29 % land och 71% vatten, varav det mesta är hav. I dag producerar vi mesta delen av vår mat på land och havet är alltså en stor outnyttjad resurs med enorm potential för en ökning av matproduktionen.

Målsättningen är att genom tvärvetenskaplig och samhällsengagerande forskning öka odlingen av mat från havet på ett miljösmart sätt.Fisk och skaldjur är också mycket näringsriktig mat, rik på omega-3 fetter, vitaminer och spårämnen. Att öka konsumtionen av "sjömat" skulle innebära en stor folkhälsonytta. Det kommersiella fisket är redan hårt utnyttjat, därför är vattenbruket enda lösningen för att hållbart möta en ökad efterfrågan på fisk och skaldjur.

SWEMARC:s övergripande målsättning är att genom tvärvetenskaplig och samhällsengagerande forskning öka odlingen av mat från havet på ett miljösmart sätt.

Vattenbrukscentrum Väst kommer att fortsätta sitt nationella samarbete med de andra vattenbrukscentrumen och med alla vattenbrukets aktörer inom Västra Götalandsregionen, som en del i SWEMARC.

SWEMARC:s starka och tvärvetenskapliga forskning som innefattar de naturvetenskapliga disciplinerna, men också företagsekonomi, juridik, statsvetenskap och design, kommer att tydligt förstärka kompetensen inom VBCV och komma Västra Götalandsregionens vattenbruksaktörer till godo.

VBCV:s hemsida kommer under året att byggas ut för att täcka in alla SWEMARC:s aktiviteter. VBCV:s aktiviteter och målområden kommer att drivas och täckas in som tidigare samt också utökas med fler forskare med specialkompetens för att ännu bättre kunna stödja utvecklingen av ett hållbart marint vattenbruk.

Officiell invigning av SWEMARC

SWEMARC kommer att invigas officelt med tal av Göteborgs universitets rektor, ett spännande vetenskapligt program och mingel, den 5 september. Läs mer om invigningen ►

Se filmer från invigningen av SWEMARC

Sidansvarig: Maria Holmkvist|Sidan uppdaterades: 2016-11-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?