Sveriges hav och sjöar har en enorm kommersiell potential för odling av fisk, skaldjur och andra akvatiska organismer. Den tekniska och biologiska kunskapen finns - men för ett hållbart framtida vattenbruk krävs en finansiell satsning, förenklad lagstiftning och integrerad samhällsplanering.
Därför samlade Göteborgs universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet landets entreprenörer, forskare och myndighetspersoner till den första nationella konferensen om vattenbruk den 8-9 oktober, 2009. Konferensen la grunden för en bred nationell enighet och hade som mål att leda till nya initiativ, ökade kontakter och tätare samverkan mellan företag och forskare.
Det långsiktiga målet är att den nationella vattenbrukskonferensen ska bli en årligt återkommande mötesplats och forum för företag, forskare och övriga aktörer och intressenter verksamma inom vattenbruksområdet och dess kringindustrier.
Här finns en rapport från konferensen 2009 att ladda hem i pdf-format.
Nösund, Orust, 17-18 mars
Nationell Vattenbrukskonferens 2016
Simrishamn, 28-29 januari
Nationell Vattenbrukskonferens 2014 (pdf).
Uppsala 25-26 januari
Den nationella vattenbrukskonferensen är planerad till den 25-26 januari 2012 på SLU:s universitetscampus Ultuna i Uppsala. För en långsiktig och hållbar utveckling av vattenbruket är det viktigt med fortsatta gränsöverskridande möten med bred geografisk representation. Målet med konferensen är att, som tidigare, fungera som ett forum för lika delar näring, myndigheter och forskare
från hela Sverige. Mer information om anmälan, program etc
kommer under hösten.
Nationell Vattenbrukskonferens 2012
2011 års nationella vattenbrukskonferens gick av stapeln den 15 februari i Göteborg. Under ett heldagsseminarium samlades svenska och norska experter från forskning och näringsliv på Göteborgs universitet och diskuterade. Det svenska vattenbruket har inte hängt med i den globala utvecklingen av fiskodling. Trots statliga utredningar med uppgift att föreslå åtgärder så går det långsamt. Frågan om det finns en framtid för det svenska vattenbruket ställdes.
Huvudarrangör för Vattenbruksseminariet var Kungsfenan The Swedish Seafood Award och Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien tillsammans med norska Eksportutvalget for fisk. Med i planeringsgruppen för dagen fanns också Susanne Lindegarth, projektledare för mare novum och Kristina Sundell och Thrandur Björnsson, forskare vid Göteborgs universitet.
Den andra Nationella Vattenbrukskonferensen samarrangerade Mare Novum. Denna gång i Östersund. Ansatsen var fortsatt bred; med temaområden, föredrag, debatter, utställningar och postersession. Målet var som tidigare gränsöverskridande möten med bred geografisk representation. Den geografiska förflyttningen möjliggjorde för lokala entreprenörer att såväl delta som presentera sina produkter, samtidigt som forskare och myndigheter informerade om nyheter och framsteg.
Här finns en rapport från konferensen att ladda hem i pdf-format