Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Aktiviteter: Konferenser, kurser och workshops 2019

Svenskt vattenbruk är en liten men växande näring. Behovet av mötesplatser och kontaktytor är stort och därför arrangeras med jämna mellanrum konferenser och workshops inom området.

Här finns information om kommande konferenser och workshops inom vattenbruk.


KONFERENSER, KURSER OCH WORKSHOPS UNDER 2019


SEPTEMBER
ICES Annual Science Conference 2019 (9-12/9)
Läs mer här.

Nordiskt masterprogram i hållbar produktion och nyttjande av marina bioresurser "MAR-BIO" startar i september.
Läs mer.

AUGUSTI

Seminarium: Marine Annamox bacteria for nitrogen removal (28/8, 12:00-16:00). Plats: Zoologen, Medicinaregatan 18A, Göteborg.
Anmäl dig här.

Doktorandkurs: "Mussel mitigation cultures: mussel growth, environmental quality & site selections" i Danmark (18-25/8)
Även masterstudenter kan komma att antas.
Läs mer här.

JULI
Flertal aktiviteter under Almedalen (2/7).

Kom och besök oss för att diskutera frågor om havet och de marina resursernas möjligheter för att skapa omställning till ett hållbart samhälle. I vår utställning finns bland annat akvarier med marina organismer och möjligheter att tillverka eget algsalt.

Datum: Tisdag 2 juli kl 09.00 – 16.00
Plats: Fenomenalen Science Center på Gotland, Visby
Läs mer om Almdedalens program på deras hemsida.

Seminarie: Framtidens yrke: Blå bonde!
Tid: tisdag 2 juli kl 12.45-13.30
Det svenska vattenbruket har en stor tillväxtpotential.
Att bli Blå bonde kan vara det nya framtidsjobbet! Hur kan uppfödning av fisk utvecklas och expandera på ett hållbart sätt? Och vad krävs för att odla fisk med omtanke?
Läs mer i Almedalsprogrammet.

Seminarie: Framtidens mat – nya spännande arter från havet
Tid: tisdag 2 juli kl 13.30 - 14.15
Jämfört med många andra länder bedrivs det ett väldigt begränsat marint vattenbruk i Sverige. Det finns stora möjligheter att odla mer än blåmusslor längs de svenska kusterna. Vilka nya innovativa, lösningar och spännande marina arter kan bidra till ökad produktion av hållbar mat från havet?
Läs mer i Almedalsprogrammet.

Seminarie: Vad krävs för ett livskraftigt och expanderande hållbart vattenbruk?
Tid: tisdag 2 juli kl 14.15 – 14.45
Entreprenörer som vill utöka och utveckla hållbart vattenbruk i Sverige tampas med stelbenta regelverk och långdragna tillståndsprocesser. Vad behöver förändras för att möjliggöra en framtid med odling av näringsriktigt och god mat genom ett hållbart vattenbruk?
Läs mer i Almedalsprogrammet.

Seminarie: Havet – en del av Sveriges bioekonomi
Tid: tisdag 2 juli 15.00-15.45
Hur kan havets enorma resurser användas för att skapa hållbara råvaror till industrin och bidra till omställningen till ett fossilfritt samhälle? Vilka möjligheter och hinder finns idag?
Läs mer i Almdedalsprogrammet.

Seminarium/debatt: Hållbar, fet fisk på den offentliga tallriken – framtidsutmaning eller omöjlig ekvation?
Tid: onsdag 3 juli, 11:00-12:00
Plats:
Kommendantsbacken 6, Rosa Gården

Det är svårt för de offentliga skolköken att följa Livsmedelsverkets råd att servera fet fisk var 14:e dag och samtidigt klara hållbarhetsmålen. Tillgången på hållbart producerad fet fisk till priser som kan betalas av offentlig sektor är nästintill obefintlig. Vilka är framtidens fiskalternativ? Seminariet arrangeras av Kost & Näring – en branschförening inom Ledarna, Landsbygdsnätverket/MATtanken.
Läs mer i Almedalsprogrammet.
 


APRIL
Flertal aktiviteter under Vetenskapsfestivalen (4-7/4)
Läs mer här.
Se en film från Vetenskapsfestivalen.

MARS
Kursen "Djurvälfärd med utgångspunkt från branschriktlinjerna i Odlad med omtanke" (27-29/3).
Kursens syfte: att med utgångspunkt i ”Odlad med omtankes” nya branschriktlinjer ha djurvälfärd som fokus för föreläsningar och diskussioner. Välmående fiskar är grunden för en effektiv och hållbar produktion. Läs mer här.

Heldagsseminarium "Sustainable Aquaculture at local and global scales" på Kungliga Skogs-och Lantbruksakademin i Stockholm (21/3)
Läs mer här.
Presentationer och en film.


FEBRUARI
Lärarutbildning om Mål 2 "Ingen Hunger" (25/2)
Nu är det dags för det andra målet - Ingen hunger - i fortbildningarna om de globala målen för hållbar utveckling för lärare från förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning. Forskare från SWEMARC deltar.
Läs mer här.
 

JANUARI
Slutkonferens: Scary Seafood (25/1).

Slutkonferens för projektet är planerad till den 25 januari, 2019 och är en del av Maritima klustret i Västsveriges årskonferens 24-25 januari.
Mer information och anmälan nedan.

Maritima klustret i Västsveriges konferens "Hållbar blå tillväxt - produkter och tjänster i en biobaserad blå ekonomi" (24-25/1-2019)
Läs mer här.

 


KONFERENSER OCH WORKSHOPS UNDER 2018
DECEMBER
Kurs om tillståndsprövning och miljöfrågor (4-6/12)
Läs mer här.

NOVEMBER

Workshop om ejder och blåmusslor- hur säkerställer vi hållbara populationer och näringar? (28/11)
Läs mer här.
Läs intervju med arrangören här.

Öppet seminarium om villkoren för kompensationsåtgärder inom vattenbruk (8/11)
Läs mer och ladda hem presentationer.
Läs intervju med Prof. David Langlet, som arrangerade seminariet.

OKTOBER

AquaAgri programmets slutkonferens i Stockholm (23/10)
Ta del av de spännande resultaten från fyra års forskning om hållbar och effektiv livsmedelsproduktion!
Läs GU:s pressmeddelande.
Läs intervju med Lisa Jönsson Bergman och Wouter Visch, som deltog i slutkonferensen.
Läs mer om GU-projektens resultat.
 

Nomaculture workshop: RAS, Recirkulerande AkvakulturSystem, och hållbar odling av havskatt (15/10).
Läs mer och ladda ned pdf från workshopen.

Webinar: Supporting the growth of marine bioeconomy in rural communities through transdisciplinary methods and participatory design – the cases of aquaculture and tourism (12/10)
Läs mer.

Konferensen Tomorrow´s Food Travel (8-10/10)
Konferensen erbjuder en bra möjlighet för akademiker och intressenter inom mat och dryck och turism att mötas för att utbyta forskning, idéer och erfarenheter.
Läs mer.
 

SEPTEMBER

Nomaculture workshop om nya foderråvaror för ett hållbart vattenbruk (18/9)
NOMACULTURE-projektet, i samarbete med det Maritima livsmedelsklustret i Västsverige, arrangerade en workshop med fokus på nya spännande ingredienser i fisk- och kräftdjursfoder med potential att bidra till ett mer hållbart vattenbruk.
Läs mer.
 

Scary Seafood workshop (4/9)
Skulle du kunna tänka dig att äta sjöborre, sjöpung eller sjögurka? På andra ställen i världen äter människor helt andra typer av marina alger och djur än vi gör i Sverige. Det är i många fall både hälsosamt och hållbart.
Läs mer här.

 


JULI

Havets möjligheter - innovationer och hållbar blå tillväxt
Världens hav står inför stora utmaningar men det finns också stora möjligheter att nyttja de marina resurserna på nya och mer hållbara sätt än idag. Vilka nya arbetssätt och tekniska innovationer behöver utvecklas? Och hur kan forskningen bidra till genomförande av den svenska maritima strategin?
Hör forskare och representanter från innovationssektorn i Västsverige diskutera havets möjligheter.
När: 2018-07-02 10:30-11:30
Var: Västsvenska arenan, Visby
Arrangör: Hav och samhälle vid Göteborgs universitet, Havsmiljöinstitutet
Läs mer i Almedalsprogrammet

Känn och smaka på havet - vi behöver det
Marin pedagogik ger barn, unga och vuxna mer kunskap och förståelse för havsmiljöfrågor. Med idérikedom och något för alla sinnen kan man väcka intresse och engagemang för havets betydelse och därigenom ökar chanserna till mer hållbart nyttjande av havets resurser och biologisk mångfald.
Tid: 2018-07-03 kl 14.00 -16.00
Plats: Fenomenalen science center, Skeppsbron 6 Arrangör: Havsmiljöinstitutet, Göteborgs universitet, Havs- och vattenmyndigheten, Blått centrum
Läs mer i Almedalsprogrammet

Testbäddar för marin innovation - så når vi hållbar blå tillväxt
Havet täcker mer än 70% av jordens yta, men bara en liten del är utforskad. Rätt använt rymmer havet en potential att lösa våra framtida samhällsutmaningar. Hur bygger vi infrastruktur, testbäddar och andra förutsättningar för en stark marin innovationskultur i Sverige?
När: 2018-07-05 13:30-14:30
Var: Västsvenska arenan, Visby
Arrangör: Västra Götalandsregionen och Maritima Klustret i Västsverige
Läs mer i Almedalsprogrammet

Hållbart vattenbruk - framtidens matproduktion?
Kan vattenbruk bli lösningen på framtidens utmaningar inom matproduktionen och hur gör vi det hållbart och ekonomiskt? Kristina Snuttan Sundell från Göteborgs universitet medverkar.
När: 4/7 2018 14:15 - 15:00
Var: Almedalsbiblioteket, Cramérgatan 5
Läs mer i Almedalsprogrammet
 


JUNI

Konferensen Tjärnö International Seaweed (18-20/6).
Konferensen är ett forum för kunskapsutbyte om tångodling och användningen av tångbiomassa. Internationella experter kommer att dela med sig av sina erfarenheter och ge värdefulla bidrag till diskussionerna.
Läs mer.
 

APRIL

Scary Seafood workshop på Tjärnö (13/4)
Denna workshop riktar sig främst till fiskare, vattenbrukare, kockar, restaurangägare, produktutvecklare eller till er som driver upplevelsebaserad turism kopplat till havet, men är öppen för alla intresserade. På workshopen får deltagarna lära sig mer om både tillgång, efterfrågan och affärsmöjligheter för nya marina råvaror
Läs mer.

MARS

Nationell vattenbrukskonferens 2018 - Utmaningar och möjligheter för svenskt vattenbruk (13-14/3)
Konferensen var för vattenbruksaktörer från hela Sverige - odlare, forskare, myndigheter och intresseföreningar.
Konferensen fokuserade på aktuella utmaningar inom svenskt vattenbruk, såsom innovationer kring minskat närsaltsutsläpp, konsumenters attityder kring vattenbruk samt entreprenörskap och produktidentitet.
Läs mer om konferensen.
 

Hållbart vattenbruk 2
Sidansvarig: Maria Holmkvist|Sidan uppdaterades: 2019-07-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?