Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Workshop Cirkulär blå ekonomi med fokus på Vattenbruk

Nyhet: 2015-07-27

Den 29 juni samlades ett 40-tal företagare, forskare och tjänstemän på Sven Lovén Centrum för marina vetenskaper (SLC) på Tjärnö utanför Strömstad. Målet för dagen var att informera om en förstudie inom Vattenbrukscentrum Väst, för främjandet av utveckling och forskning inom marint vattenbruk, men även att få till stånd en samlad kraft inför fortsättningen av denna satsning.

I projektet med arbetsnamnet ”Testbädd för Cirkulär blå ekonomi” ingår att koppla ihop befintliga anläggningar som redan idag bedriver vattenbruk i någon form i regionen och som har infrastruktur som kan erbjudas externt, men även att projektera för en ny flexibel testanläggning som är väl utrustad för FOU-behov inom vattenbruket samt stödfunktioner för näringen inom affärsutveckling, finansieringsmöjligheter och tillståndsfrågor. Inom testbädden pågår även förprojekt kring ”Värdehöjande av marina råvaror” och ”Marin turism”.

Föreståndare Michael Klages hälsade välkomna till Lovéncentret, Susanne Lindegarth berättade om den regionala satsningen inom Maritima klustret, Kristina Snuttan Sundell berättade om verksamheten inom Vattenbrukscentrum Väst och forskarnas behov av testanläggning. Mia Dahlström berättade om förstudien inom Värdehöjande av marina råvaror. Anette Ungfors redogjorde för resultaten av en nyligen genomförd webbaserad behovsenkät inom förstudien Vattenbruk.

Efter lunch berättade Per Nordberg från FourierTransform AB om möjligheterna för detta statliga riskkapitalbolag att investera i företag inom teknik och miljö. Därefter presenterade ett flertal företag eller forskare sin verksamhet under 5 minuter (Rena Hav AB, Scanfjord Mollösund AB, Marin Biogas AB, Lantfisk AB, Algprojekt Tjärnö, Hummerodling Kristineberg, Scandinavian Shellfish AB, Kvalitetskräftan HB, Kniva Holding AS, Clinton Marine Survey, Sotenäs kommun, Lysekil kommun, Orust kommun).

Under eftermiddagen diskuterades sedan olika möjligheter för organisering och finansiering av testbädden. Arbetet med förprojekten pågår till och med augusti, varefter slutrapporter presenteras.

Längre presentationer och de kortare femminutersföredragen finns att tillgå:

Förmiddagens program

Eftermiddagens program

För ytterligare information kontakta: Anette.Ungfors@bioenv.gu.se

 

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2017-03-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?