SWEMARC-forskare pratar sjögurkor i "Eftermiddag i P4 Halland"

Nyhet: 2019-06-17

Nu har SWEMARC-forskare lyckats odla den röda signalgurkan i fångenskap och sjögurkorna kommer att testas som vattenrenare vid hållbar odling av fisk.

Inom Swedish Mariculture Research Centre (SWEMARC) vid Göteborgs universitet arbetar man med hållbara samodlingssystem för vattenbruk, där alger och musslor kan ta hand om överflödiga näringsämnena i vattnet medan sjögurkor tar till vara näringsämnen på havsbotten.

-Sjögurkor är en väldigt intressant art ur odlingssynvinkel, dels så är det en art som är väldigt attraktiv i Asien där man äter mycket sjögurka. Och vi i Europa kan säkert lära oss att äta mer sjögurkor, säger Kristina Snuttan Sundell, professor i zoofysiologi vid Göteborgs universitet och föreståndare för SWEMARC.

Lyssna på hela radioinslaget i "Eftermiddag i P4 Halland"(börjar 1:12:31).

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2017-03-17