• SR: SWEMARC-forskare pratar om ostronodling

[2019-08-20] Vi tar båten ut till en forskningsalgodling i Kosterhavets nationalpark, där forskare från Göteborgs universitet odlar sockartare, en tångsort, som kan bli till mat. Det är föreståndaren på Tjärnö marina forskningsstation som guidar oss. Makarna Lindegarth, Susanne och Mats, forskar båda om ostron, också på Tjärnö, och hoppas på mer ostronodling i Sverige i framtiden. Och vi träffar eldsjälen Niklas Wennberg som driver organisationen Stadsjord. Han började med att skaffa grisar inne i Göteborg, för att göra närproducerad mat av matavfall. Nu odlar han fisk (och grönsaker) i centrala staden, så kallad akvaponik, och fiskarna han odlar är ungefär som grisar, säger han ¿ det äter allt.

• SR: SWEMARC-forskare vill att ostronodling ska öka i Sverige

[2019-08-15] Nu vill forskare satsa mer på odling av ostron i Sverige, särskilt det inhemska, platta ostronet. Det anses exklusivare än stillahavsostronet, som är det vanligaste att odla i världen, säger SWEMARC-forskaren Susanne Lindegarth i Vetenskapsradion.

• Riksdagsledamot debatterar svenskt vattenbruk

[2019-08-14] Johan Hultberg (M), riksdagsledamot för Västra Götaland Norra, skriver i Expressen att Sverige har en enorm potential för en hållbar, havsbaserad tillväxt, men då måste regelverk ändras.

• SVT: Alger i kosten gör korna mer miljövänliga

[2019-08-12] Mjölk- och köttindustrins betydande klimatpåverkan beror till stor del på den metan som rapande kor släpper ut i atmosfären. Men om korna får en viss typ av alger att äta tycks utsläppen mer än halveras, enligt ny forskning.

• Bland sjögurkor och koraller i Sveriges enda marina nationalpark

[2019-08-07] SWEMARC-forskaren Göran Nylund och Alexandra Kinnby forskar båda om alger, tång, men på varsitt sätt. Göran Nylund vill hitta användningsområden för odlade alger, inte bara inom livsmedelsbranschen, utan också till exempel läkemedelsbranschen.

• Enklare tillståndsregler för algodling dröjer

[2019-08-05] Det kan dröja uppemot fem år för att få behövliga tillstånd för algodling.

• Alger kan bli storindustri i svenska hav

[2019-08-05] Algerna vi äter i sushin och sjögrässalladen importeras ofta från andra sidan jorden ¿ men hade lika gärna kunnat odlas här. Svenska företag växlar nu upp för att slå sig in i en global miljardindustri.

• Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

[2019-07-12] Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa omega-3-tillskott.

• Sörmländsk/rysk rom på gång

[2019-07-11] Fiskodlingen i Enstaberga gav den första skörden av exklusiv rysk rom från stör och blev bäst i test hos livsmedelsverket.

• Podcast: Smart sjömat eller fishy food?

[2019-07-10] Varför är det coolt att äta torsk men inte skrubbskädda? Mört, eller varför inte smörbult i fiskburgaren? Vi behöver använda havets begränsade resurser mycket klokare och mer innovativt än idag för att inte rubba ekosystembalansen. Hör SLU-forskaren Jonas Hentati Sundberg och Livsmedelsverkets generaldirektör Annika Sohlström diskutera smart sjömat i denna live-inspelning från Almedalen den 1 juli 2019.