• SR: SWEMARC-forskare pratar om ostronodling

[2019-08-20] Vi tar båten ut till en forskningsalgodling i Kosterhavets nationalpark, där forskare från Göteborgs universitet odlar sockartare, en tångsort, som kan bli till mat. Det är föreståndaren på Tjärnö marina forskningsstation som guidar oss. Makarna Lindegarth, Susanne och Mats, forskar båda om ostron, också på Tjärnö, och hoppas på mer ostronodling i Sverige i framtiden. Och vi träffar eldsjälen Niklas Wennberg som driver organisationen Stadsjord. Han började med att skaffa grisar inne i Göteborg, för att göra närproducerad mat av matavfall. Nu odlar han fisk (och grönsaker) i centrala staden, så kallad akvaponik, och fiskarna han odlar är ungefär som grisar, säger han ¿ det äter allt.

• SR: SWEMARC-forskare vill att ostronodling ska öka i Sverige

[2019-08-15] Nu vill forskare satsa mer på odling av ostron i Sverige, särskilt det inhemska, platta ostronet. Det anses exklusivare än stillahavsostronet, som är det vanligaste att odla i världen, säger SWEMARC-forskaren Susanne Lindegarth i Vetenskapsradion.

• Riksdagsledamot debatterar svenskt vattenbruk

[2019-08-14] Johan Hultberg (M), riksdagsledamot för Västra Götaland Norra, skriver i Expressen att Sverige har en enorm potential för en hållbar, havsbaserad tillväxt, men då måste regelverk ändras.

• SVT: Alger i kosten gör korna mer miljövänliga

[2019-08-12] Mjölk- och köttindustrins betydande klimatpåverkan beror till stor del på den metan som rapande kor släpper ut i atmosfären. Men om korna får en viss typ av alger att äta tycks utsläppen mer än halveras, enligt ny forskning.

• Bland sjögurkor och koraller i Sveriges enda marina nationalpark

[2019-08-07] SWEMARC-forskaren Göran Nylund och Alexandra Kinnby forskar båda om alger, tång, men på varsitt sätt. Göran Nylund vill hitta användningsområden för odlade alger, inte bara inom livsmedelsbranschen, utan också till exempel läkemedelsbranschen.