Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vad och var odlas det i Sverige?

Ungefär 85 procent av den fisk som odlas i Sverige är regnbåge, röding kommer på andra plats. I den marina miljön är det främst blåmusslor som odlas, år 2012 fanns nio registrerade musselodlingar i Sverige. Det finns också en ostronodling med kläckeri på Sydkoster i norra Bohuslän. Odling av insjökräftor sker i olika sötvattenssystem.

Mycket av den regnbåge och röding som produceras i Sverige exporteras dock österut, medan vi i Sverige istället importerar odlad lax från Norge.

Svensk fiskodling kan delas in odling för konsumtion (matfiskodling) och odling för utsättning (sättfiskodling för kompensation i utbyggda laxälvar samt för sportfiske). En del av sättfiskodlingen avser även produktion för leverans till matfiskodlare.

Svensk regnbåge och röding odlas i kass- och damm-odlingar, främst i inlandet. Rödingen odlas huvudsakligen i norra Sverige. Även andra arter odlas eller har på försök odlats i liten skala, till exempel ål, abborre, gös, harr och öring. För de senare arterna handlar det oftast om fisk för utsättning och/eller för sportfiske.

Flest fiskodlingar har Norrbotten (17 stycken) följt av Jämtland (16 stycken), Gävleborg (12 stycken) och Västra Götaland (11 stycken). Uppgifter från 2013.

Fakta: Svenskt vattenbruk
Svenskt vattenbruk producerar totalt cirka 15 000 ton fisk och skaldjur (2012). Det motsvarar 1,5 procent av vad Norge producerar och ungefär 0,2 promille av det globala vattenbruket.

 Läs mer

> SCB:s statistik över svensk fiskodling

Sidansvarig: Maria Holmkvist|Sidan uppdaterades: 2014-01-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?