Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Finns det en miljömärkning för odlad fisk?

Ja, märkning av fisk finns för både vildfångad och odlad fisk. Odlad fisk och skaldjur kan ha en internationell märkning som heter Aquaculture Stewardship Council (ASC). ASC är en ny märkning och reglerna utvecklas successivt, men märkningen talar redan nu om att fisken har odlats med foder baserat på hållbara råvaror samt att vattnet från odlingarna renas.

Vildfångad fisk och skaldjur kan vara miljömärkt med Krav eller MSC som visar att fisken kommer från hållbara bestånd och att den är fiskad med hållbara metoder. Den 4 februari 2014 blev svenska odlade blåmusslor godkände enligt MSC-märkningen. De certifierade blåmusslorna odlas på rep på svenska västkusten och musslorna säljs till största del färska i Sverige.

I fiskdisken framgår det många gånger inte om fisken är odlad eller vildfångad. Men är det Atlantlax, det vill säga lax av arten Salmo salar, så kan du räkna med att den kommer från en norsk odling om det inte står något annat.

Visste du att det finns en rad certifieringssystem för ekologisk lax? Exempel är Soil Association, Debio, Naturland och Organic Food Federation.

Läs mer

> Aquaculture Stewardship Council
> Marine Stewardship Council
> Krav

Sidansvarig: Maria Holmkvist|Sidan uppdaterades: 2016-02-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?