Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vad är vattenbruk?

Vattenbruk är odling av fisk, kräftdjur, musslor och ostron samt alger i alla typer av vatten; söt- och saltvatten, i sjöar och i hav. Vattenbruk sker också i odlingssystem på land. Odling kan ske öppet i kassodlingar i sjöar, hav eller i dammar. Det kan ske i slutna eller delvis slutna anläggningar på land, eller i vatten där vattnet recirculerar och renas samt där endast en liten del av vattenvolymen byts ut (så kallade RAS-anläggningar). Det kan också ske i så kallade multitrofa system där flera olika typer av arter odlas tillsammans. Den senare typen kan till exempel kombinera havsbaserad fiskodling med odling av alger och/eller skaldjur.

Liksom inom lantbruket handlar vattenbruk om djuruppfödning, djurhållning och matproduktion med den skillnaden att produktionen sker i vatten. En annan skillnad jämfört med lantbruket är det stora antal arter fiskar och skaldjur som förekommer inom vattenbruket. Vattenbruk kan på samma sätt som lantbrukets djuruppfödning vara småskaligt eller storskaligt.

Vattenbruk omfattar verksamheter som kläcker arter i odling och/eller köper in yngel från sättfiskodlare som sedan odlas upp. Det kan också vara odling eller lagring av vildfångad, yngre fisk.

Vattenbruk är en snabbt växande global livsmedelsgren och försörjer jordens befolkning med ungefär hälften av den fisk, skaldjur och alger som konsumeras globalt. Men i Sverige är näringen liten. På västkusten förekommer odling av blåmusslor och ostron i liten skala. På ostkusten och i svenska insjöar odlas främst regnbåge och röding i begränsad mängd.

Den totala vattenbruksproduktionen i Sverige år 2012 låg på nästan 15 000 ton (12 500 ton matfisk, 1 000 ton sättfisk och drygt 1 300 ton blåmusslor).

Fakta: Vattenbruket i världen
Kina dominerar internationellt vattenbruk med över 60 procent av världens produktion (2010). Indien kommer därnäst med knappt åtta procent, följt av Vietnam, Indonesien, Bangladesh, Japan och Thailand. Efter länderna i Sydostasien är Norge världens största vattenbruksland med knappt 1,7 procent av världsproduktionen.Källa: FAO

Läs mer

> Europas vattenbruk i siffror
> Statistik över vattenbruket internationellt

Sidansvarig: Maria Holmkvist|Sidan uppdaterades: 2014-01-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?