Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

25 svar - om fiskodling och vattenbruk

Svenskt vattenbruk har framtiden för sig, inte minst på västkusten. Men utveckling förutsätter både en upplyst diskussion och kunniga konsumenter. Vi på SWEMARC vill bidra till detta genom att ge svar på många av de frågor som vi möts av när vi är ute och pratar om vattenbruk runt om i Sverige. Förhoppningen är att denna sammanställning gör dig både nyfiken och rustad att bidra i utvecklingen av ett svenskt, hållbart vattenbruk.

www.gu.se/25svar är en del av projektet Småskalig marin fiskodling som finansieras av EU:s fiskefond och regeringens satsning på Matlandet Sverige. Projektet drivs av Samförvaltningen i Norra Bohuslän i samarbete med Göteborgs universitet (SWEMARC) samt nätverket Fiskekommunerna. Hållbar fiskodling på land eller i havsbaserade system ses av många fiskare som en attraktiv, framtida delsyssla i ett lönsamt yrkesfiske.

Mer info: www.samforvaltningnorrabohuslan.se

SWEMARC

I styrgruppen sitter bland annat Kristina Sundell, professor, Thrandur Björnsson, professor, Susanne Eriksson, docent och Susanne Lindegarth, forskare. De är knutna till Institutionen för biologi och miljövetenskap och Institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet.

Myter om vattenbruk

SWEMARC vill hjälpa till att skingra myter och reda ut missuppfattningar om fiskodling och vattenbruk. I nio filmer har vi samlat några vanliga påståenden som vi ofta hör i debatten.

Svaren syftar till att ge en mer nyanserad bild av vattenbruket och tillföra ny kunskap om denna växande närings potential.

Se våra filmer med myter om vattenbruk >>

Ett hållbart vattenbruk på Västkusten

SWEMARC förespråkar en kunskapsbaserad utveckling av det marina vattenbruket för fisk och skaldjur samt för alger. Ett lovande forsknings- och utvecklingsarbete talar för att framtidens fisk- och skaldjursodlingar kommer att kunna producera mer och samtidigt reducera sitt ekologiska fotavtryck. På så sätt kan också belastningen på de vilda bestånden av fick och skaldjur i hav, sjöar och vattendrag minska.

På Västkusten vill vi se en utveckling där vattenbruk bedrivs i slutna eller halvslutna kretslopp, så att odling av fisk inte bidrar till övergödning och där klimatpåverkan är låg i alla produktionsled. Ett viktigt steg är utveckling av fullt hållbart fiskfoder, där fiskinnehållet minskar ytterligare och ersätts med ingredienser från musslor, alger och/eller mikrober.

Vattenbruket kan bidra till lokal utveckling, god mat från havet och ökad hållbarhet i alla sina dimensioner.Med moderna metoder tror vi att svensk vattenbruk i en nära framtid producerar hälsosam, marin mat samtidigt som det erbjuder ekosystemtjänster som vattenrening genom odling och skörd av musslor och alger. Framtidens vattenbruk bidrar också till att värna överfiskade populationer och arter genom att erbjuda odlade alternativ. Ett framgångsrikt vattenbruk kan också bidra till lägre konsumentpriser på fisk och skaldjur genom att öka tillgången på efterfrågade arter.

På västkusten vill SWEMARC se odling av lokala arter som hummer, ostron, blåmusslor, piggvar och havskatt – alla arter med tydliga kopplingar till lokalt fiske och mattraditioner och som öppnar möjligheter för matupplevelseturism. Därmed kan vattenbruket bidra både till lokal utveckling, god mat från havet och ökad hållbarhet i alla sina dimensioner.

Foton

Regnbåge: Tobias Dahlin/Azote. Havskatt: Marco Pennbrant/Azote; Fiskodling i Fryken; Anders Tedeholm/Azote. Övriga bilder: Anette Ungfors och Susanne Lindegarth.

Sidansvarig: Maria Holmkvist|Sidan uppdaterades: 2019-02-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?