Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • De stora frågorna löser vi bäst tillsammans

  [2017-10-16] Ju mer komplexa samhällsutmaningar vi står inför, desto viktigare är det att jobba över disciplingränserna för att tackla dem. Handelshögskolan har en av landets starkaste forskningsmiljö inom det ständigt aktuella ämnet godstransport och logistik. Johan Woxenius, professor i logistik, ser tvärvetenskapen som en förutsättning för framgång.

 • Kemikalier och de globala målen

  [2017-10-12] Frågan om kemikalier och föroreningar borde få större uppmärksamhet inom ramen för de de globala utvecklingsmålen. Generellt behöver mänskligheten fundera över hur och när man kemikalier.

 • Få studier om hur vi konsumerar sjömat i Sverige

  [2017-10-06] SWEMARC:s gästprofessor professor Kåre Skallerud, Handelshøgskolen, UiT, Tromsø gästade Handelshögskolan i Göteborg under tisdagen. Skallerud presenterade den senaste forskning inom konsumtion av sjömat. Fisk är generellt nyttig mat med bra fetter, högkvalitativt protein, vitaminer och mineraler. Men det finns många faktorer som bidrar till att påverka vårt beteende och om vi konsumerar fisk eller väljer att inte äta fisk.

 • Nu ska ålgräset skyddas

  [2017-10-06] Ett omfattande åtgärdsprogram för att skydda och restaurera beståndet av ålgräs presenterades i veckan av Havs- och vattenmyndigheten. Många av förslagen baseras på forskning som tagits fram inom forskningsprogrammet Zorro som bedrivs vid Göteborgs universitet.

 • Forskare ställer ut sina bilder på Fotografiska

  [2017-10-04] Göteborgs universitets marina forskare Fredrik Pleijel använder fotografering i sin forskning. Nu ställer han ut bilder på havsborstmaskar på Fotografiskas höstsalong.

 • Konstens roll i klimatarbetet utforskas

  [2017-10-03] Plast i haven och stigande vattennivåer till följd av klimatförändringar är frågor som inte bara berör naturvetenskapen. Det menar konstvetaren Ann-Louise Sandahl som vill utforska konstens roll i klimat- och miljöarbetet och hur konsten kan bidra till att påverka.

 • Marina arter hotas av gruvdrift på havsbotten

  [2017-10-03] Gruvdriften i havet utgör en fara för djuren djupt nere på havsbottnarna. En ny forskningsstudie beskriver den vanligaste arten, ett svampdjur, som nu kan användas för att reglera gruvdriften och bättre förstå dess miljöpåverkan.

 • Kunskap om genetiska variationer viktig

  [2017-10-02] Kunskapen om genetiska variationer i Östersjön måste användas i förvaltningen. Annars riskerar flera arter att dö ut när miljön förändras. Det är en av slutsatserna från forskningsprojektet BAMBI som undersöker genetisk mångfald i Östersjön och hur den förvaltas.

 • Hon vill undersöka öars roll i litteraturen

  [2017-09-29] Öar och kustregioner står ofta som symboler för något större när de förekommer i samtidslitteraturen. I ett nytt forskningsprojekt ska litteraturvetaren Linda K Hammarfelt utforska öars betydelse i litteraturen.

 • Hummerforskare vill ha hjälp av allmänheten

  [2017-09-27] I samband med årets hummerpremiär vill forskare vid Göteborgs universitet få hjälp från både yrkesfiskare och allmänhet för att kartlägga hummerns utbredning längs svenska västkusten. Den som fångar en hummer uppmanas skicka in bilder på fångsten till en särskild mailadress.

Fler nyheter

Sidansvarig: Robert Karlsson|Sidan uppdaterades: 2017-03-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://swemarc.gu.se/Aktuellt/Nyheter/
Utskriftsdatum: 2017-10-17