• Japanska jätteostron odlas i nytt innovationsprojekt

[2017-09-25] Kan japanska jätteostron förbättra lönsamheten för den svenska mussel- och ostronodlingen och bidra till ett hållbart vattenbruk? Utanför Lysekil på västkusten startar nu ett innovationsprojekt där IVL ska testa nya metoder för att odla den främmande arten i havet.

• Bra havsbudget - nu krävs långsiktiga satsningar

[2017-09-22] Lena Gipperth, föreståndare vid Centrum för Hav och Samhälle, och övriga medlemmar i "Kristinebergs Center for Marine Research and Innovation" debatterar behovet av forskning och innovationer för ett hållbart hav, samt satsningen på havsmiljön i årets budgetproposition.

• Landsbygdsminister ser över lagstiftning för vattenbruk

[2017-09-20] Tångodling är en framtidsbransch med stor potential för Sverige. Men det behövs enklare regler och lagändringar, enligt företagare.

• Bra havsbudget - nu krävs långsiktiga satsningar!

[2017-09-21] Regeringens satsning på havsmiljön i årets budgetproposition är inte bara viktig, den är absolut nödvändig. Det finns ett stort behov av forskning och innovationer för en hållbar förvaltning av haven. Det breda samarbetet knutet till forskningsstationen Kristineberg i Fiskebäckskil är just en sådan bred satsning som är nödvändig. Den behöver nu även garanteras en långsiktig finansiering, skriver bland andra professor Lena Gipperth.

• Buller i havet nytt forskningsområde

[2017-09-21] Hur buller under havsytan påverkar fisk är ett relativt outforskat ämne. Flera studier visar nu att ljud från motorbåtar och andra mänskliga aktiviteter verkar ha en tydlig inverkan på fiskars beteende.